АЕЦ Белене е абсолютно финансово неплатежоспособен проект“. Това заяви Влади

...
 АЕЦ Белене е абсолютно финансово неплатежоспособен проект“. Това заяви Влади
Коментари Харесай

АЕЦ Белене е новото КТБ

 „ АЕЦ Белене е безусловно финансово несъстоятелен план “. Това съобщи Влади Панев, съпредседател на Зелените, съобщи на брифинг през днешния ден.
„ Условията за последните години не са се трансформирали толкоз към нуклеарната енергетика, колкото са се трансформирали във връзка с конкурентоспособността на възобновимите енергийни източници “.

Панев групира рисковете свързани с АЕЦ Белене в три съществени групи.

Първо финансова, защото без дотации от страната няма по какъв начин да същестува тази централа.

Второ: геополитически. „ Връзваме се за един снабдител на сила за още десетилетия напред, а всички знаем, че единственият метод, по който Русия би могла да ни държи според от нея е посредством нуклеарните мощности “.

И най-после екологични, тъй като с изключение на всичко обвързвано с изпускането на радиация и повреди, една нуклеарна централа значи още тонове отпадъчен артикул, който би трябвало да съхраняваме и тези разноски по съхранението на нуклеарни боклуци не са включени в цената на продукта. „ Ако сумираме всичко ще се окаже, че потребителите ще заплащат доста по-високи сметки за ток “, разяснява Влади Пенев.

Според съпредседателя на Зелените, вкарването на нови мощности ще стопира всевъзможен тип конкуренция в енергийния бранш. Неслучайно от месеци се приказва, че АЕЦ Белене е новото КТБ. Всъщност АЕЦ Белене ще нанесе доста по-големи вреди на бюджета и на всички нас “.

Пенев прикани за разсекретяване и гласност на отчета на Българска академия на науките и поучава държавното управление да спре с АЕЦ Белене, тъй като това била изгубена идея, „ която коства ежедневни загуби на държавния бюджет и на държавните компании в енергийния бранш. “

Вижте цялостния текст на: Sofiapress.com

Виж всички публикации от Лора Антонова-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР